Narva – ruské město v Estonsku

Po sérii úspěšných zahraničních výjezdů v rámci Projektu Erasmus + jsme v průběhu června uskutečnili další výpravu za praktickou zkušeností a poznáním, tentokrát do Estonska. V oblasti odborné profesní i jazykové přípravy jsme pro studenty ruského jazyka realizovali 14denní zahraniční pobyt spojený s pracovními stážemi v rusky mluvícím městě Narva.

Žáci, kteří dostali tuto příležitost, nejprve prošli školním výběrovým řízením a následně absolvovali přípravný kurz, jehož cílem bylo zvýšení odborných znalostí a jazykových dovedností pro výkon stáže.

Studenti pak pracovali ve firmách, veřejných institucích a neziskových organizacích, kde vykonávali činnosti v ekonomických a správních odděleních.

Ve volném čase jim bylo umožněno poznávat i kulturní památky či přírodní úkazy v dané lokalitě. V rámci víkendové poznávací exkurze měli možnost obdivovat přírodní krásy národního parku Lahemaa, prohlédnout si hlavní město Estonska Tallinn nebo krátce obdivovat atmosféru finského hlavního města Helsinky.

Kromě každodenního procvičování praktických odborných dovedností si výrazně zlepšili i dovednosti komunikace v oblasti ruského i anglického jazyka.

Celý pobyt byl plně financován ze zdrojů programu Erasmus+.

Zahraniční stáž byla ukončena mezinárodním certifikátem Europass Mobility, který je pro naše budoucí absolventy cenným dokumentem pro jejich profesní kariéru.

Nutno dodat, že tyto akce jsou u mladých lidí jsou velmi oblíbené a vzhledem k tomu, že je naše škola držitelem akreditace projektu Erasmus+ do roku 2027, mohou se i v následujících letech studenti dalších ročníků těšit na zahraniční výpravy za poznáním.

Mgr. Lenka Schajerová